Obligeana (Acorus calamus)
Tratamente naturale, ierburi, plante naturale, ceaiuri, prevenire, tratamente, ajutor, cure, cura, remedii si indicatii, Obligeana (Acorus calamus)
Descriere: Alte denumiri: buciumas, calamar, calamuz, calamena, cin-de-apa, paparotnec, paura-rosie, speribana, speteaza, tartarachi, trestie-mirositoare. Aceasta planta acvatica este raspindita mai ales pe linga balti, lacuri mocirle si pe malul apelor linistite. Din milul de pe mal se ridica vertical rizomul, din care rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pina la inaltime de 1 metru. Tija, presata plat, are in mijloc un pistil conic, in nuante de la verzuliu la maro galbui. Radacina este groasa cit degetul, crest pina la o lungime de 1 metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic condimentat. Uscind radacina, aceasta isi mai pierde din aroma si tarie. Se culege in primavara timpurie sau in toamna tirzie. Radacina obligeanei nu este utilizata numai datorita puerii ei intaritoare in cazul unei slabiri generale a organelor digestive, in balonari stomacale si intestinale, precum si in colici, ci ea ajuta si in dereglari glandulare si artrita. Radacina contribuie foarte mult la curatirea de mucozitati a intestinelor si stomacului cu secretii abundente. Este indicata si in hipometabolism (metabolism scazut), in hipotonie (lenevie) intestinala, in cleroza si hidropizie.
Oamenii neobisnuit de slab, care au pierdut in greutate nu din lipsa unei hrane bune, ar trebui sa bea ceai de obligeana si sa faca din cind in cind cite o baie completa cu adaos de oligeana. Obligeana inlatura inapetenta, se recomanda in cazul funcionarii proaste a rinichiului si este un mijloc bun de curatire pentru organism. Ceaiul este de folos chiar copiilor alergici la guten, suferind de celiachie, maladie tot mai frecventa in ultimul timp. Radacina uscata, mestecata incet, ii poate dezobisnui pe frumator de patima de fumat. Ochii slabiti pot fi intariti daca se ung de mai mult ori pleoapele inchise cu suc proaspat stors din radacina de obligeana. Sucul se lasa citeva minute sa-si faca efectul, apoi pleoapele sunt spalate cu apa rece.
Adesea am putut aduce un ajutor substantial in degeraturi sau cand ingeatza dieferite parti ale corprului, recomandind baile de obilegeana. Radacinile sunt bagate peste noapte in apa rece, iar a doua zi se pun sa dea in clocot. Se iau de pe foc si se lasa sa stea 5 minute. Se scalda locurile bolnave 20 minute in infuzia nu prea fierbinte. Licidul respectiv poate fi reincalzit si refolosit maxim de 4 ori. Baile au o actiune benefica si asupra mainilor si picioarelor reci, dar in acest caz ele trebuie facute cit se poate de fierbinti.
Un barbat de 36 de ani nu se putea restabilii dupa indepartarea unei tumori hepatice. La intervale de cite 4-5 saptamini face puseuri de temperatura. Pacinetul urma sa fie dus la Linz intr-o clinica din Vinea. Soacara sa mi-a povestit ingrijorata despre boala lui fara sanse de vindecare. Se constatase deja existenta unor tubercului intestinali care provocau febra mare. Si aici a ajutat radacina de obligeana. Este firesc faptul ca in boli atit de grave ceaiul trebuie baut citeva saptamini – ba chiar luni – in sir.
„In timpul unei excursii de la Weissenbachtal la Postalm am intilnit un cupludin Bad Ischi, care pornise pe munte echipat cu rucsacuri grele. Cei doi voiau sa petreaca niste zile linistite intr-o cabana cu aprovizionare aproape. La un popas am intrat cu ei in vorba si am aflat urmatoarele:
Barbatul, inalta 1.85 metri in virsta de cincizeci si ceva de ani, slabise, de un an incoace, tot mai tare, fara a descoperii insa cauza. Cind a ajuns la 48 de kg., a surprins, impreuna cu asistenta medicala care-l insotea la clinica, o convorbire telefonica dintre medicul lui si alt medic. A auzit: <
Mod de folosire: -prepararea ceaiului: ceaiul din radacini de obligeana se prepara doar ca extract rece. 1 lingurita rasa de radacini se lasa peste noapte in 1 litru de apa. Dimineata se incalzeste usor si se strecoara. Inainte de folosire ceaiul se incalzeste in bain-marie. -suc proaspat: radacinile proaspete se curata cu grija si se trec prin sotrcatorul electric de uz casnic cit sunt inca umede. -adaos la baie completa: cca.200 grame de radacini se lasa peste noapte la rece in 5 litrii de apa. A doua zi se da totul in clocot, se trage de pe foc, se lasa sa stea putin si se adauga la apa de baie (a se vedea „Bai complete”).